Sætregården Hestesportsklubb

Sætregården Hestesportsklubb er en liten klubb med et veldig godt miljø. I tillegg til å drive rideskole hele året, tilbyr de også rideleir om sommeren. Sportsklubben disponerer både ridehall og utebane, og har mye vakker natur og fine ridestier rundt gården.

Her kan du også ta rideknappene som fører til grønt kort. Aldersgrensen på rideskolen er 7 år, og på rideleirene er det 9-års aldersgrense. Enkelte av de som startet på rideleir på Sætregården som små, har videre holdt seg til klubben og blitt instruktører i voksen alder.

Inn på tunet

Sætregården er mye mer enn en rideklubb. Den er også en Inn på Tunet-gård, som blant annet består av et dagsenter for demente. De samarbeider også med NAV og gir arbeidspraksis til ungdommer, i tillegg til at det tilbys handicap-ridning til ulike grupper. Ridning er en fantastisk sport som styrker på kropp og psyke. Bevegelsene på hesteryggen løser opp i fysiske spenninger og kontakten med dyrene har vist seg å dempe angst og depresjon. Sammen med mestringsfølelsen det gir å kontrollere så store dyr, er det tydelig at hester gir god helse.

Besøksgård

Sætregården har ikke bare hester, men også mange andre dyr du kan besøke og kose med. Hver søndag er det «åpen gård» med salg av is, brus, kaffe samt egg fra egne frittgående høns. Disse dagene er det selvfølgelig også mulig å få seg en tur på hesteryggen. De fleste av hestene på Sætregården er norske raser, som fjording, døl og nordlandshest. Sauene er av rasen spelsau, og kyrne er dexter-fe, verdens minste storferase. Her er også kaniner og påfugl. Kontakt med dyr er verdifullt og noe de fleste barn synes er veldig spennende.

Ridefysioterapi

Sætregården kan også tilby noe som heter ridefysioterapi. Denne behandlingsformen bruker hestens bevegelser som virkemiddel, hvor bevegelsene overføres fra hesten til mennesket og på den måten får du trent opp blant annet muskulatur, koordinasjon og balanse. Denne behandlingsform er i bruk over hele verden, og benyttes også til sansetrening, motorisk trening og psykiatrisk behandling. For å kunne delta på fysioterapiridning må du ha henvisning fra lege eller annen behandler, og du kan ikke være for tung av hensyn til hesten. Dette er en behandlingsform som passer veldig godt dersom du har en fysisk eller psykisk funksjonshemming.

Ridestevner

Sætregården hestesportsklubb arrangerer også ridestevner, både for privathester og -rytter og for rideskolen. På ridestevnene kommer det hester og ryttere fra alle de andre rideklubbene i Bergen og omegn, det er mye spennende å se på, mange ulike klasser og fine premier deles ut. På dressurstevner handler det om å vise fram forskjellige øvelser, og alle i samme klasse rir gjennom samme program. På sprangstevner hopper deltakerne over hindre i en bestemt rekkefølge, og den som har færrest feil vinner. Her konkurrerer både gutter og jenter, ponnier og hester i de samme klassene.

Mer enn en sport

Hesteridning er en sport som passer de fleste. I tillegg til å være en idrett du kan drive helt til verdensmesterskap og OL, får du et veldig spesielt bånd til hesten du rir. Det er et fantastisk samarbeid mellom et menneske og et mektig dyr, og når alt klaffer, finnes det ingen bedre følelse. Du er en ekvipasje, et partnerskap, og hesten blir en forlengelse av din egen kropp. Så ridning er veldig mye mer enn bare en sport. Det blir for veldig mange en livsstil de beholder livet ut.