Stell av hest

Ofte er det barndomsdrømmen som tar over – du tenker hardt og lenge, og plutselig gjør du det. Enten tar du det store steget og går til innkjøp, eller så begynner du i det trygge på et ridesenter eller en gård i nærheten. Det du først møter, er den fantastiske, varme lukten som slår inn fra stallen. Det er høy og pellets, hest og en helt egen varme som du ikke finner andre steder. Når du først har blitt møtt av dette, sammen med et koselig vrinsk, er det for sent å snu. Men hester krever mye stell!

Strigling

Du kan forelske deg i så mangt, men det å ta seg av et levende vesen overgår mye. Hester er fantastiske dyr, både som bruksdyr og gledesdyr. Men, det er ikke bare hva dem gir som er så flott, men hva du kan gi dem tilbake. Stell er noe av det viktigste du gjør. Strigling har du kanskje hørt om? Det finnes mange forskjellige typer børster, og strigling er ikke bare noe du gjør for å få pelsen ren, men for å øke blodsirkulasjonen til hesten og for å hjelpe dyret i gang.

Stell av hover

Når du renser hovene kan du for eksempel begynne på venstre side foran, for så å jobbe deg bakover før du går tilbake foran på høyre side. Husk for øvrig å børste mellom og nedover hestens ben! Vær alltid forsiktig rundt hestens hover, spesielt om du er nybegynner eller ikke kjenner hesten. Ikke sett seg ned eller sitt på knærne om du børster bena eller renser høvene, og se opp for halen når du er rundt bakbena. En hale som prøver å vifte bort en flue kan fort kjennes som en pisk om den treffer ansiktet!

Møkking av boks

For at hesten skal føle seg i topp form, må også stedet den bor være rent og hygienisk. Dette gjelder særlig boksen, og den generelle luften i stallen. Du burde ha en vifte i gang for sirkulasjon, og muligheten til å lufte godt – selv på vinterstid. Når du rengjør boksen og fjerner avføring og urin, er det viktig å passe på at du får med deg alt, for så å fylle på. Det finnes flere typer strø, som halm, spon, torv, halmpellets og sponpellets. Det skal lukte godt, og ikke støve for hesten.

Føring av hesten

Husk at hester er store dyr. Når du leier hesten i stallen eller til og fra luftegården burde du bruke hodelag, eventuelt grime og leietau. Leietauet må holdes i hånden, og ikke snurres rundt. Om hesten blir skremt, kan du fort ta skade om den bestemmer seg for å løpe. Når hesten kommer innenfor gjerdet i luftegården er det lurt å vende hesten med hodet mot gjerdet før du slipper den. Noen hester blir veldig glade når de blir sluppet, og kan raskt finne på å sparke hardt med bakbena.

Sommer og utfordringer!

Årstidene i Norge er varierte, og om sommeren blir gradene varme. Akkurat det har også sine utfordringer. Visse hester kan være allergiske mot for mange insektstikk, og dette kan i verste fall være dødelig. Dette gjelder også mygg, knott og andre smådyr. Dessuten er irriterte hester vanskeligere å ha med å gjøre, fordi de blir urolige, klør seg mye og rører seg mer for å komme unna. Sjekk uteområdet, bruk dyrevennlige midler og pass på å ikke klippe pannelugg og hale for kort, da dette håret hjelper med å holde plagene borte!