Populære hesteraser

Hest er ikke bare hest, det finnes nemlig i overkant av 800 hesteraser i verden, og av disse er flesteparten lokale hesteraser. Rundt 70 hesteraser er internasjonale, noe som betyr at de er vanlige i mer enn to til tre land. Vi mennesker har gjennom tusenvis av år avlet fram hest til forskjellige formål, noe som har gitt oss hester med stor variasjon når det kommer til gemytt, utseende og størrelse. Vi skal i denne guiden se nærmere på noen av de mest populære hesterasene. Finn ut hvilken hest som passer best for deg!

Bruksområde

Det første du bør tenke på før du går til anskaffelse av hest, er hva du har tenkt å bruke hesten til. Skal den brukes til ridning, utstilling, avl eller til å trekke ting? Eller er det ikke så nøye, så lenge hesten har et vennlig lynne? Størrelsen på hester varierer også veldig mye, og er noe du bør ta hensyn til. Den argentinske falabellaen er maksimalt 76 cm høy (målt til manken), mens engelske shirehester kan bli rundt 2 meter høye og veie mer enn et tonn. Skal hesten avles på må du være nøye med stamtavle.

Kaldblodig eller varmblodig hest?

Betegnelsen kaldblodig hest benyttes om hesterasene som ligger lengst fra varmblodige hester som engelsk fullblodshest og araberhest. Mange blir forvirret av begrepene varm- og kaldblodig, og tror dette handler om temperaturen på hesten – men alle hester er varmblodige dyr. En enkel tommelfingerregel er at kaldblodige hetser typisk er robuste, hardføre arbeids- og trekkhester (tenk fjording, dølahest og nordlandshest), mens varmblodige hester er ofte slankere, høyere og mer «elegante» – som den nevnte araberhesten. Kaldblodige hetser har ofte et rolig lynne og tåler kulde bedre enn varmblodige hester, siden de kan utvikle såkalt vinterpels.

De mest populære hesterasene i Norge

I Norge finnes det tre hesteraser som regnes som «innfødte». Disse har slektskap til przewalski-hesten, altså verdens siste levende villhest, samt andre hesteraser fra Østen. Etter istiden vandret disse flotte hestene inn i Norge, og de er i dag populære hesteraser her til lands: Fjordhest («fjording»), dølahest og nordlandshest – tre robuste kaldblodshester. Blant andre populære hesteraser i Norge finner vi araber, islandshest, shetlandsponni, dansk fullblods, engelsk fullblods, american curly horse, hack, fransk traver, welshponni, connemaraponni, falabella, dartmoorponni, appaloosa, knabstruper, oldenburger, holsteiner, mustang, frieser og gypsy cob Alle disse hestene vil kunne gi mye glede i hverdagen!

De vakreste hesterasene

Alle hester er vakre, men det er likevel noen som ser ut som de er hentet rett ut fra et eventyr. Disse hesterasene har blitt kåret til verdens vakreste i diverse kåringer. Vi kan her nevne raser som achalteeker, en elegant og tyrkisk varmblodig hesterase som ser ut som den er laget av gull med sin blanke pels. Dappled grey er en annen nydelig hesterase, og det samme gjelder frieser-appaloosa, black/white pinto, knabstruppern, chocolate flaxen, perlino, buckskin, rabicano, sabino, schwarzwaldhest og tinkerhesten – for å nevne noen få. Disse hestene tar pusten fra de fleste!

Oppsummering

Med mer enn 800 hesteraser å velge fra på verdensbasis, er det slettes ikke enkelt å vite hvilken hest som passer best for akkurat deg. Vi anbefaler deg å først finne ut hva hesten skal brukes til, og om du bør gå for en varmblodig eller kaldblodig hest. Blant de mest populære hesterasene i Norge finner du dølahest, fjording, nordlandshest, oldenburger, holsteiner og shetlandsponni. Dette er hester med vidt forskjellige bruksområder og ulik fysikk, så du bør gjøre nøye research om hver hesterase før du bestemmer deg. Lykke til med valg av hest!