Avl på hest

Vi mennesker har benyttet oss av hester som bruksdyr og følgesvenner i tusener av år. Ettersom hesten har mange ulike bruksområder, er det også avlet fram mange ulike hestetyper med forskjellige egenskaper. Noen er lave og robuste, mens andre er høye, slanke og raske.

Grunnen til de mange hestetypene er at mennesker har bedrevet selektiv avl på hest i mange hundre år, noe som har resultert i ulike hesteraser. I denne guiden skal du få bli bedre kjent med hvordan det avles på hest, og hvordan det gjøres på best måte.

Alt handler om gode gener

Dersom du planlegger å avle på hest, er det viktig at du velger en hoppe eller hingst med gode gener. Hesten skal helst ha god helse og bra fysikk, så vel som et godt gemytt. Sjekk at hesten ikke bærer på arvelige sykdommer ved å få den testet hos en veterinær på forhånd. Dersom du skal avle på egne hester og ikke har så mye erfaring, kan det være lurt å få råd fra en ekspert før hestene eventuelt formerer seg. Husk at hoppen skal være i stand til å bære fram føllet.

Ting du bør tenke på før det avles

Det er mange ting å ta hensyn til før det avles på hest. Du bør for eksempel ha klart for deg hvorvidt du skal beholde føllet selv når det kommer til verden, eller om det skal selges. Skal hesten bare være et «kjæledyr» som skal beholdes, så er det ikke like nøye å velge prisvinnende foreldre med feilfri fysikk. Du bør også sette av et budsjett. Skal du pare hoppen med en prisvinnende hingst, er nemlig dette nokså dyrt. Dersom hoppen blir drektig må du betale føllavgift 90 dager ut i svangerskapet, som koster 10 000–200 000 kroner.

Velg riktig hoppe til riktig hingst

Før du avler på hest må du avdekke hunnhestens eksteriør, stamme, lynne, prestasjoner og øvrige avkom. Dersom hoppen har god stamtavle bør du finne en hingst som passer avstamningen hennes. Finn ut hva slags krysninger som statistisk sett er mest gunstig, eller om føllet skal være renraset. Tenk også på størrelse – normalt sett velges en større hingst dersom hoppen er liten av vekst, og omvendt, for å få føll av grei størrelse. Vær også obs på eventuelle feilstillinger i beina til hoppen, for da er hingstens eksteriør ekstra viktig.

Tenk også på personlighet

Når det skal avles på hest er det mer enn bare det ytre som teller. Faktisk har det mye å si hva slags lynne hesten din har. Dersom du for eksempel har en temperamentsfull hoppe, vil det alltid være lurt å pare henne med en avbalansert og rolig hingst. Dette øker sjansene for at føllet også blir avbalansert og får et attraktivt lynne. Spesielt er dette viktig dersom føllet skal brukes til ridning eller trening når det blir større, for eksempel til bruk på rideskole eller lignende. Føllet vil også kunne påvirkes av morens personlighet etter fødselen, naturligvis.

Bedekningsmetoder

Det finnes mange metoder å gjøre hoppen drektig på, eller såkalte bedekningsmetoder. Naturlig bedekning er spesielt vanlig innen galoppsport, når det er snakk om en hingst som bedekker relativt få hopper. Det mest vanlige i dag er imidlertid kunstig inseminering, der hoppen insemineres med enten frossen eller fersk sæd. Her må hoppen sin brunstsyklus tas i betraktning, da det kun er på denne tiden hun kan bli drektig. Deretter er det bare å vente på at føllet fødes etter 320–350 dager, eller rundt 11–12 måneder. Dette kan variere fra rase til rase.