Ridesport – å ri på hest

Ridning er en veldig populær hobby. Den eldste formen for ridesport er polo, som oppstod for ca. 2 500 år siden. Denne sporten er veldig populær i England, hvor også de kongelige er ivrige utøvere. Moderne ridesport kom først i gang i løpet av siste halvdel av 1800-tallet, og samtidig begynte folk med konkurranseridning innenfor ulike grener, blant annet dressur, sprangridning, feltritt, kjøring og voltige. I dag bruker vi også hesten i behandling av både psykiske og fysiske lidelser, og dyret anses som verdifullt innen ulike former for terapi.

Dressurridning

I dressurridning handler det om å vise fram hestens bevegelser og lydighet gjennom mest mulig usynlige signaler fra rytteren. Det utføres mange ulike øvelser av større eller mindre vanskelighetsgrad, og du får utdelt poeng for hver gangart og øvelse sammen med en skriftlig vurdering fra dommeren. Den ekvipasjen som står igjen med høyest poengsum til slutt er vinneren av konkurransen. I dressurridning kan du konkurrere hele veien til verdensmesterskap og OL. I dressurridning brukes det mest hester av typen varmblods eller halvblods, for eksempel danske eller svenske varmblodshester, oldenburgere eller holsteinere.

Sprangridning

I sprangridning skal du hoppe gjennom en bane med ulike hindre som er nummererte fra 1 og opptil 14. Her er det også forskjellige klasser og vanskelighetsgrader, fra de laveste på 80 cm til de høyeste på 1,6 meter. Her får du feilpoeng dersom hesten stopper foran et hinder eller om den river hele eller deler av et hinder. Hvis det er en vanngrav med i banen, får du feilpoeng dersom hesten kommer borti vannet når den hopper. Så her er det om å gjøre å få minst mulig poeng og gå i mål med 0 feil.

Feltritt

Feltritt regnes som den aller mest krevende konkurranseformen i ridesport. Den er satt sammen av en dressurdel, en sprangdel og en utholdenhetsprøve, og rittet går ofte over 3 dager sammenhengende. I den mest krevende delen skal du passere flere naturlige hindre som er faste, det vil si at de ikke faller ned dersom hesten kommer borti dem. Dermed er det mer knall og fall i denne typen ridning. Disse hindrene er gjerne bygd opp av tømmerstokker, murer, vanngrøfter og lignende. Her kreves det både en uredd hest og en uredd rytter.

Voltige

Voltige er en form for turn oppå hesteryggen mens hesten blir holdt i en line på 7–8 meter av en person som står midt i banen. Hesten skritter, traver eller galopperer i ring rundt denne personen. Som i alle andre ridekonkurranser, stiller også menn og kvinner likt og konkurrerer mot hverandre i voltige. Voltige er også brukt mye på sirkus, hvor én eller flere turner oppå hesten sammen eller etter tur mens den løper rundt i manesjen. Her kreves det god balanse og en veldig stødig hest som klarer å holde et jevnt og rolig tempo hele tiden.

Gymkhana

Gymkhana er en form for lek med hest. Dette er en morsom og uhøytidelig konkurranse du gjerne har på rideleir eller som en avslutning på rideskoleåret. Her gjelder det å ha en hest som kan snu på en 5-øring. Kjappe svinger, god balanse og høy fart er stikkord her. Øvelsene kan for eksempel være slalåm mellom stolper, raske vendinger rundt tønner, plukke opp ting på bakken fra hesteryggen, komme seg av og på hesten i fart eller stafett med stafettpinner som overleveres fra hesteryggen. Det er bare fantasien som setter grenser!