Konkurranseridning i Norge

Ridning er for alle – enten du er ung eller gammel, med eller uten funksjonshemninger. På hesteryggen kan alle få glede av å være i fysisk aktivitet ute i naturen. De aller fleste koser seg med hestesport uten noen større ambisjoner om å prestere, men det er også stadig flere som får øynene opp for ulike former for konkurranseridning. Her finnes det en rekke ulike typer konkurranser. Sprang og dressur er kanskje mest kjent i Norge, men det finnes også spennende konkurranser innen grener som terrengritt, feltritt og distanseridning.

Dressur

Dressur er vakkert å se på, men vanskelig å mestre. Det nydelige samspillet mellom hest og rytter imponerer når det er på sitt beste, og en konkurranse i dressur kan være en riktig fryd for øyet. Det er riktignok hestens smidighet, lydighet og fysiske egenskaper som skal vurderes, men det er opp til rytteren å bringe fram de beste egenskapene i hesten for å oppnå en rolig og behagelig harmoni. Dressur har vært arrangert siden 1929, med et formål om å ta vare på de edle prinsippene i ridekunsten.

Sprang

Der hvor dressur er harmonisk, er sprangridning fylt av action. Sprangridning er den konkurranseformen som tiltrekker seg klart flest ryttere, både i Norge og på internasjonal basis. Dette er en spennende idrettsgren, så det er ikke så rart. Vil hest og rytter klare å ri feilfritt over hindrene? Og hvem vil få den beste tiden? I sprangridning handler alt om å komme fortest til mål, med minst mulig feil. Sprangkonkurranser er både mentalt utfordrende og teknisk krevende, og er ofte spennende å se på. Det finnes også ulike former for stevner, hvor rytterne deles inn etter ferdighetsnivå.

Terrengritt

Terrengritt er perfekt for ryttere som både ønsker å være ute i naturen, men også ønsker spenningen som ligger i å forsere hindre. Et terrengritt består av naturlige hindre i skog og mark, som er faste, og ikke lar seg justere. Dette kan være en krevende øvelse, og for å få lov til å konkurrere i terrengritt må du derfor bestå en feltrittsprøve. De norske hesterasene nordlandshest, dølahest og fjording er alle robuste hesteraser som er kjent for å gjøre det bra i terrengritt, da de er rolige raser som evner å holde hodet kaldt.

Distanseridning

Distanseridning er turridning i konkurranseform, og er hestesportens versjon av langdistanseløp. Dette kan være svært utfordrende for både hest og rytter, da det gjerne er lange distanser som tilbakelegges. Det er imidlertid mange ulike distanseturer, så ønsker du en sosial og koselig mosjonsidrett er distanse også et godt valg. Uansett om du velger maratonvarianten eller kortere distanser, så er målet selvfølgelig å komme først. Alle ponnier og hester kan delta, og rittene arrangeres som regel i vakre naturomgivelser på små, koselige stier og grusveier. Distanse kan by på noe for alle.

Feltritt

Feltritt er hestesportens svar på triatlon, og er en konkurransegren hvor rytter og hest virkelig får kjørt seg. Feltritt er tre ulike konkurranser i ett: Du deltar i sprangridning en dag, i dressur en annen dag, og i terrengritt en tredje dag. Disse tre grenene foregår på ett og samme stevne, og utgjør til sammen feltrittet. Deltakerne testes dermed i både utholdenhet, kontroll og gjensidig tillit. Ekvipasjen med færrest straffepoeng vinner konkurransen, og det er terrengprøven som har mest å si for sluttresultatet. For å vinne et feltritt må du likevel ha solide grunnkunnskaper i dressur og sprang.